هرگز رهایم مکن
یکی از دوستداشتنیترین سریالهای زندگیام، دوازده قسمتی «بچههای مدرسهی همت» بود. سال هفتادوپنج ساخته شد و مهران رجبی ناظم مدرسه بود و همهی قسمتهایش با بازیگرهای نوجوانش دوستداشتنی. قصههایی که در یک مدرسهی شبانهروزی اتفاق میافتادند. کارگردان کار رضا میرکریمی بود و نویسندهی فیلمنامه محمد رضایی راد. یکی از یکی بهتر. فیلم در جغرافیای گیلان اتفاق میافتاد و گیلان سرزمین غریبی است. هم کوه دارد، هم دشت، هم دریا. هم گیلک دارد و هم ترک و همهی اینها توی فیلم تبلور یافته بود.
بعدها لوکیشن سریال را پیدا هم کردم. طرفهای اشکورات است. جادهی اصلی این طرف رود و خود مدرسه آن طرف رود است. این روزها کاربرد مدرسه را عوض کردهاند. مجتمع اقامتی گردشگری شده است. صحبتهایی از تبدیلش به موزهی اشکورات هم به میان بود.
اما مدرسهی همت تنها مدرسهی شبانهروزی گیلان نیست. یک جایی آن طرف دیلمان بین روستاهای سیبن و گوفل مدرسهی شبانهروزی شهید چمران قرار دارد. نزدیک شهر سیاهکل هم مدرسهی شبانهروزی امام خمینی قرار دارد. فاصلهی سیاهکل تا دیلمان پنجاه کیلومتر هم نیست. اما جغرافیا پدیدهی غریبی است. اصلا نباید گول اعداد را خورد. فاصلهی بین روستاهای اطراف دیلمان از هم شاید پنج-شش و نهایت هشت-نه کیلومتر باشد. اما دنیاهای بسیار متفاوتی را میبینی. ارتفاعات و سختی زندگی در روستاهای دیلمان با پنجاه کیلومتر پایینترش اصلا قابل قیاس نیست. این جغرافیا را که ببینی درک میکنی که چرا در گیلان باید همانند سیستان و بلوچستان و همانند نواحی عشایرنشین مدرسهی شبانهروزی ببینی...
اما به نظرم قصهی مدارس شبانهروزی قصهی کنکور است. مطمئنا در بین دانشآموزان این مدارس شبانهروزی نابغههایی پیدا میشوند. نابغههایی که لیاقتشان رشد بیشتر است. اما چند تایشان مثل بچههای تهرانی و شهری میتوانند به دانشگاههای دولتی راه پیدا کنند؟ کنکور مگر اجازه میدهد که این بچهها وارد دانشگاههای دولتی و طراز اول شوند؟ اصلا کنکور افق دیدی برای رشد میگذارد؟ اصلا معلمان و مدیران این مدارس میتوانند بچهها را برای بازی مسخرهای به نام کنکور آماده کنند؟
سلام
من همیشه اینطور فکر میکردم که کنکور با سهمیهبندی مناطق اتفاقاً فرصت خیلی خوب و عادلانهای هست که بچهها از جاهای مختلف این شانس رو پیدا کنند که وارد بهترین دانشگاهها بشن و آینده بهتری بسازن، تقریبا مستقل از وضعیت مالیشون. به نظرم برای نتیجه گرفتن توی کنکور امکاناتی که نیاز هست در حد یک کتاب تست برای هر درسه، و آزمونهای هفتگی که اون رو میشه بورسیه قلمچی شد. نمیدونم چه روش دیگهای برای ورود به دانشگاه هست که کمتر از این تحت تاثیر امکانات و شرایط اقتصادی بچهها باشه؟ دوست داشتم نظرتون رو بدونم.