شغل پدر
یک ژانری برای خودم تعریف کردهام به اسم «داستانهای پدر و پسری». ژانر جالبی است که از «پدران و پسران» تورگنیف تا «پدر، عشق، پسر» سید مهدی شجاعی را شامل حالش میدانم. سعی میکنم کتابهایی را که در این ژانر میگنجند حتماً بخوانم. «شغل پدر» را هم در همین راستا خریدم.
اصلاً سرژ شالاندون را نمیشناختم. کتاب جایزهی خاصی هم نبرده بود. چاپ 2015 فرانسه بود. فقط مترجمش نامآشنا بود. ریسک کردم و خریدم و فصل اول را که خواندم پایهی کتاب شدم.
از آن داستانهای پدر و پسری لعنتی بود. یکجور دیگری بود. پدر این داستان بیمار بود. از آن دیوانههایی که عاشق مرموز بودن و جاسوسی و مأمور مخفی بودن و اطلاعاتی بازی و وصل بودن به کلهگندهها است. از آنها که دوست دارند خودشان را وصل به شخص اول مملکت بدانند. از آن ابلههای عاشق خودنمایی و قمپز درکردن به خاطر ارتباطات سری فراوان.
اما لعنتی بودن کتاب به این خاطر بود که این میل عجیبش را به دنیای کوچک کودکی پسرش هم تسری داد. تمام ذهن کودکی و نوجوانی امیل را با نفرت از ژنرال دوگل و نقشه برای قتل او و باز پس گرفتن الجزایر و سازمان CIA و AOS و... انباشت و او را تباه کرد.
بااینکه کتاب کاملاً فرانسوی بود و من از داستان الجزایر و سازمانهای اطلاعاتی فرانسه چیزی نمیدانستم، ولی عمیقاً درک میکردم. شاید چون پسرهایی چون امیل را در سالهای نوجوانی خودم دیده بودم. انصافاً کشش بالایی هم داشت. هر فصلی را که میخواندم بیشتر عطش پیدا میکردم که بالاخره بفهمم شغل پدر چی است؟ این مرد عوضی شغل واقعیاش چی است که دارد اینطور با دروغ و دبنگ پسرش را نابود میکند؟ این سؤال که نام کتاب هم بود موتور محرکهی رمان است و تا به آخر تو را دنبال خودش میکشاند.
یکی از جالبترین فصلهای کتاب برایم آنجا بود که امیل هم برای خودش یک زیردست اطلاعاتی پرورش میدهد. امیل خودش زیردست باباش بود. در سلسلهمراتب آن سازمان اطلاعاتی خیالی او زیردست باباش بود. توی مدرسه موقعیتی دست داد و او توانست همانطور که پدر قاپ او را زده بود، او هم قاپ یکی از همکلاسیهای تازهوارد را بزند و او را نوچهی خودش کند. سلسله مراتبی که خودبهخود شکل میگیرد و غدهای سرطانی که لحظهبهلحظه بزرگ و بزرگتر میشود...
اسم سرژ شالاندون توی مغزم حک شد. جستوجو که کردم دیدم از او کتاب دیگری هم ترجمهشده است: افسانهی پدران ما... آنهم یک رمان پدر و پسری دیگر. انگار تخصص سرژ شالاندون داستانهای پدر و پسری است.