بام تا شام مشاهیر
اسم کتاب آنقدر جذاب بود که برای خریدنش درنگ نکردم: بام تا شام مشاهیر.
این که برنامهی روزانهی بزرگان چطور بوده. چطور 24 ساعت شبانهروزشان را برنامهریزی و سازماندهی میکردهاند که چنان خروجیهایی داشتهاند؟ چطور با دغدغههای اولیهی زندگی (پول در آوردن، زن و بچه، اموری که همهی آدمها در آن مشترکاند) کنار میآمدهاند و می توانستهاند فراتر از آدمهای دیگر زندگی کنند؟ کیفیت زندگی روزمرهشان را چطور کنترل میکردند؟ چطور آن 24 ساعت را میگذراندهاند که بعدها توانستند جاودانه شوند؟
زندگی و عادتهای روزمرهی سیمون دوبووار، اینگمار برگمن، بتهون، سورن کی یر کگور، گوستاو فلوبر، کارل مارکس، زیگموند فروید، کارل گوستاو یونگ، موراکامی، همینگوی، کانت، فرانتس کافکا، وودی آلن، تالستوی، تسلا و خیلی از بزرگان ادبیات، هنر، فیلمسازی، دانش، اقتصاد در قالب نوشتههای کوتاه 2-3 صفحهای توی این کتاب 384 صفحهای جمع شدهاند.
"همهی آدمهای این کتاب برای انجام کارهایشان زمان میسازند. اما اینکه چطور زندگیشان را سر و سامان میدهند تا از پس این کار برآیند تنوع بی نهایتی دارد.
و این کتاب در مورد همین روشهای متنوع است... اغلب به خطی از نامه ای فکر میکنم که کافکا در سال 1912 برای محبوبش فلیسه بائر فرستاد. او مایوسانه از زندگی در مضایقه و شغل روزمرهی بیروحش شکایت میکند که زمان کوتاه است، قدرت من محدود، کار اداره وحشتناک و آپارتمان شلوغ و اگر زندگی به شکل معمول و مطبوعی میسر نیست پس باید سعی کرد با شگردهایی ظریف راه را از میان این موانع باز کرد..." ص 9 از مقدمهی کتاب بام تا شام مشاهیر
چاپ فارسی کتاب دوستداشتنی نیست. چرا؟ خود کتاب و محتوا و سبک نوشتاریاش فوقالعاده است. از آن کتابها که دوست داری به سرعت بخوانی و هی خودت را با دادههایش مقایسه کنی. ولی ترجمه و چاپ فارسیاش... کتاب فهرست ندارد. 161 روایت از زندگی روزمرهی بزرگان در این کتاب آمده، ولی دریغ از یک فهرست 4-5 صفحهای در اول کتاب. منابع و مراجع هم ندارد. مسلما دادههای کتاب از تخیل کسی نیامدهاند. جمعآوری شده اند... ترجمهی کتاب هم بعضی جاها خیلی زمخت میزند. مثلا "وقت تلف کردن" یا "اتلاف وقت" را "دفعالوقت کردن" ترجمه کردن خیلی زشت است!
همه چیز کتاب از یک وبلاگ شروع شده. وبلاگی که خانم میسون کوری آن را در سال 2007 راه انداخت. یک روز میخواسته برای یک مجله داستانی بنویسد، ولی هی تعلل میکرد. هی دوست داشت وقت تلف کند. نمیتوانست به کاری که باید انجام بدهد بپردازد. نشست توی اینترنت جست و جو کرد که نویسندههای بزرگ چه کار میکردهاند؟ چطور هر روز هر روز مینوشتند و با این حس تعلل مبارزه میکردند؟ دید حکایتهای جالب زیادی وجود دارد. شروع کردن به جمع کردنشان توی یک وبلاگ: وبلاگ عادتهای روزانه. چگونه نویسندهها، هنرمندان و سایر مشاهیر زندگی روزانهشان را سازماندهی میکردند؟
2 سال اول وبلاگش خوانندهی زیادی نداشته. روزی 10-12 نفر. بعد یک سایت کارش را معرفی میکند و یکهو بازدیدکنندههای وبلاگش زیاد میشوند. میرسند به روزی 18000 نفر. و حتا روزی 80000 نفر. این جاست که کارگزاریهای ادبی وارد بازی میشوند و بهش پیشنهاد میدهند که وبلاگش را تبدیل به کتاب کند. و او هم این کار را میکند. بعد از کش و قوسها و ویرایشهای متعدد قرارداد کتابش را امضا میکند و وبلاگ عادتهای روزانه تبدیل میشود به کتاب آیینهای روزانه... کتابی که خانم شیوا مقانلو آن را با نام "بام تا شام مشاهیر" ترجمه کرده.
یک نکتهای که وجود دارد این است که وبلاگ کتاب هنوز در دسترس است و راستش به نظرم از خود کتاب جذاب تر است. چرا؟ به خاطر دستهبندیهای کنار گوشهی وبلاگ...دستهبندی شخصیتها بر اساس کارشان: نویسندهها، معمارها، فیلمسازها، هنرمندها، موسیقیدانها، فیلسوفها، دانشمندان و... دستهبندی شخصیتها بر اساس عادتهایشان: مصرفکنندگان مواد، اهالی الکل و نوشیدن، سحرخیزها، شبکارها، سیگاریها و... ولی خب، تمرکز آدم موقع خواندن کتاب خیلی بیشتر است و امکان تاثیرگذاری نوشتهها و مقایسههای درونی خیلی خیلی بیشتر.
پس از خواندن "بام تا شام مشاهیر" آدم دوست دارد "شام تا بام مشاهیر" را هم بخواند... توی لینکهای کنار وبلاگ خانم میسون کوری در این باره هم چیزهایی یافت میشود!
بام تا شام مشاهیر/ نوشتهی میسون کوری/ ترجمهی شیوا مقانلو/ انتشارات کتابسرای تندیس/ 384 صفحه- 20،000 تومان
متن انگلیسی کتاب:
http://bookzz.org/dl/2192912/cca11a